Shkrimi, është mënyrë komunikimi...

Nga: Kazanova Aliaj

Te shkruash eshte nje menyre komunikimi , qe duket ,mundesi per te gjithe ,jo eshte e drejte te shkruash ,por eshte shume pergjegjesi....eshte pergjegjesi njerzore,,e munguar mundesi ,po e munguar...!! Ky model i munguar komunikimi ,jo vetem si teknologji por dhe si tregues social,sepse ,komunikimi tek ne ,kohe me pare ishte gjithcka tjeter....!! Ishte nje kondicion politik i jasht ligjshem,kishte vetem nje gjuhe e vecante ,kishte nje model ,qe quhej diktature...ajo ishte gjuha me e zorshme ne bote ..qe flitej duke tjetersuar subkoshiencen e nje kombi...s'kishte asnje tregues mbrenda ,vetem imponim e ndeshkim..ajo gjuhe peshon akoma..eshte e rande..!! Shoqeria dhe individi nuk eshte cliruar akoma prej saje ,do kohe..dhe modelet e pamundesise , per t'u shkeputur prej saje ,pikrisht ketu jane te ndryshme..e kjo tregon se ai model , qe quhet dhe vazhdon te jete tregues shperberes,vazhdon e do kohe te te ndryshoje,...!! Ka arsye te fuqishme ,kur do jete kjo shoqeri e cliruar nga ky imponim.,athere kur do kete ligj dhe shtet,kur qytetari do jete me te drejtat e nje qytetari,liri ,besim dhe prone ,kur keto tregues ,te perligjen dhe te shenjtenohen ,gjuha do marre formen e saje te vertete...!!Do kete me pak hipokrizi ,me pak shtirje dhe komunikimi do jete nje orientues social, do jete ne favor te qytetarit , jo ne favor te ndeshkuesve ,qe kane modele te ndryshme,,jo gjuha eshte produkt i njeriut e duhet te jete ne favor te tije dhe zhvillimit te tije ,jo t'a ndeshkoje ate...!!Sot jo tendenca, sot eshte gjuhe e shkruar dhe e folur e imponuar,ka tregues te paket dashamiresie ,po jane te pamjaftueshem,per te shpreh c'fare ne te vertete duhet shkruar dhe folur...!! E shkruara dhe e folura jane sinteze e permbajtjes se subkoshiences sociale e cilsa sot per sot len per t'u dishru,kuptohet rezultat i nje perjetimi te nje diktature te tejzgjatur,,kjo kuptohet..!! Shkruesi kerkojne te shprehin mankancat ,nuk shkojne pertej ,jo nuk munden e kane te shkurten rrezen e se pertejmes,mbyllja e gjithckaje duke fillu nga kufinjte tokesore e ka lane gjurmet e saje...!! Ikja ishte e pamjaftueshme per te shkuar pertej ,do kohe ,ishte ikje e dhuneshme jo natyrale pa progres,e mbas kaq koheve jane vetem ca individ,e qe e superojne shkrimin si tregues te zhvillimit ,jane ai kondigjent qe e kishin ne gjenezen e tyne dhe e rrisin si tregues ,per te ndalur shperberjen e individit dhe te kombit,po nuk mjafton ,pjesa tjeter shkruan akoma per rrenjet e pergjakura te pushteteve te pa ligjeruara..!!! E kjo ka tregues anemik ne komunikim...!! Kjo eshte nje mangesi e madhe ,jane shume pak ato qe shkruajne , c'fare duhet ...!! Kombi yne eshte nje komb memec ,nuk flet gjuhen e kohes.. i mungon fjala dhe forca e saje eshte e cunguar,pa te verteten fjale gjithcka shkon drejt asgjeje...!! Fjala eshte ne momentin ..S:O:S...shpetojeni fjalen ,jepini asaj dhe vehes liri e athere do kemi individ qytetar dhe nje komb..!!! Nje komb, qee vret fjalen e lire ai do shperbehet ,s'ka rruge tjeter...!! Ka kaq kohe qe kjo ka ndodhur dhe po ndodh, shpetojeni fjalen ...une qe e dua dhe e vleresoj shume dhe disa si une ..ajo nuk eshte prone ajo eshte produkt jetik ,pa fjalen e lire nuk ka qyteterim...!!