Mos me të dashtë kush

Nga; Massimo Gramellini

Shqipëroi; Maksim Rakipaj

Vuejtje e madhe mos me të dashtë kush
por jo mâ e madhja.
Vuejtja mâ e madhe asht mos me të dasht mâ.
Kur ndjenja asht në nji kah,
e dashtuna
mjaftohet m'i ra mohit ndjenjës së vet.

Read More

Kanga e bariut

Wolfgang Von Goethe

shq: Arshi Pipa

Bariu për valle u përgatit:
me xhokë me bojna, me sherit
mbi vetull kabardisun.
Rreth blinit vallja vlonte shqim,
të gjithë kërcejshin, pa dallim.
Ole! Ola!
E hopla! Hej! Hopla!
vjolina krejt dalldisun.

Read More

Lutje

Nga: Edvard Kocbek

Shqipëroi: Maksim Rakipaj

Jam
sepse isha
megjithëse cilido
mundet
të më harrojë.

Megjithatë
mund të them:
isha
jam
dhe do të jem,
prandaj
jam lënë në harrim
dhe më keq, deri në mohim,
pafundsisht drejt asgjësë.

Read More

Nga Sirtari

Nga: Kostandinos Kavafis

Shqipëroi: Maksim Rakipaj

Doja ta varja te muri i dhomës.
Por lagështira në sirtar e pati ronitur.
Këtë fotografi s’e vendoskam dot në kornizë.
Duhej ta kisha ruajtur më mirë…

Read More

Në Burg.

Nga: Juan Gelman

Shqipëroi: Maksim Rakipaj

Ranë unazat e mia
por gishtat jo
shkëlqimi im nuk vjen nga gurët e çmuar
kam besimin
dinjitetin 
shpirtin tim që shkëlqen
emrin që më la im atë
Dëgjoj në burg po këndon
nj zë si pëllumb a dallëndyshe
u lutet zogjve të shkojnë
te dritarja e së dashurës…

Read More

MËSHIRË PËR KOMBIN... 

Nga: Lawrence Ferlinghetti

Shq: Maksim Rakipaj

Mëshirë për kombin që ka popull dele 
dhe udhëheqësit barij të këqij.
Mëshirë për kombin ku udhëheqësit gënjejnë
të mençurit s'flasin 
dhe fanatikët gëlojnë në radio dhe TV.
Mëshirë për kombin që zërin s'ngre
veç për të lëvduar pushtuesit
rrugaçët i shpall heroj
dhe që shpreson me dhunë…

Read More

KAM NJË MILION BILBILË

Nga: Mahmoud Darwish

Shqip: Maksim Rakipaj

Këmbë dhe duar mund të m'i lidhni
cigaret dhe fletoret mund të m'i hiqni
gojën të ma mbushni me dhé:
por poezinë e kam gjak të zemrës sime që rreh,
kripën e bukës, dritën e syve.
Të hekurt kam vështrimin, me thonj do ta shkruaj,
në birucën e burgut do ta këndoj,..

Read More

Kujtime

Nga: Henry Wadswarth Longfellow

Shqipëroi: Maks Rakipaj

Shpesh kujtoj ata, që dikur kam njohur
Në ditët kur prej tyre jam tërhequr
Si me magnet, por, kurrë s'kanë vdekur,
Kujtim i tyre kurrë s'është ftohur…

Read More

Falë teje.

By: Nazim Hikmet

Shq: Sait Saiti

Çdo dite teme në dynja i vjen era pjepën
Falë teje.
Krejt frutat m'vijnë ndër duer sikur t'isha diell
Falë teje.
Falë teje rrnoj vetëm me mjaltën e shpresës.
Zemra jeme rreh, falë teje.

Read More