Sergei Esenin

Nga: Maksim Rakipaj

Më 3 tetor 1895 u lind liriku i madh rus Sergej Esenin. Jeta e tij qe fare e shkurtër, por e vrullshme; në vitin 1913 i lindi një djalë, nga një marëdhënie me një shoqe pune. I biri i tij, Jurij Sergejeviç Esenin vdiq në vitin 1937 në njërin prej gulagëve të Stalinit. Esenini e përkrahu i ngazëllyer revolucionin bolshevik, por u zhgënjye shpejt, madje shkroi edhe një poezi me titull "Tetori i mbrapshtë më zhgënjeu".
Marëdhëniet dashurore të poetit qenë të shumta; u martua pesë herë; pati edhe një tjetër bir jashtë martese me poeten Nadjezha Volpin, Aleksandër Esenin-Volpin, i cili në vitet '60 qe veprimtar me rëndësi i lëvizjes disidente bashkë me Andrej Saharov-in, më pas u largua në USA dhe u mor me matematikë.
Në vjeshtën e vitit 1921 u njoh me balerinën amerikane Isadora Duncan në studion e një miku piktor, ajo dinte nja dhjetë fjalë rusisht, ai nuk dinte asnjë anglisht; në vitin 1922 u martuan. Bënë edhe një turne bashkë në Evropë dhe në USA, por nuk i priu martesa me balerinën. Nofka që i vuri shtypi huaj "burri i balerinës" i rrinte ngushtë poetit. U dha pas alkolit, shpesh shkatërronte nën efektin e tij dhomat e hoteleve dhe restoranteve.

Read More

Omar Khayyam.

Omar Khayyam was a Persian mathematician, philosopher, poet and astronomer born in 1048 in Nishapur (modern day Iran). He obtained his early education from a scholar named Sheikh Mohammad Mansuri and later from one of the most renowned scholars of khorasan province. He started his career with teaching algebra and geometry. In his spare evening time, Khayyam also fulfilled his duties as advisor to Malik Shah I and the nights were dedicated to astronomical studies and the Jalali calendar.

After the murder of Malik Shah, he was no longer required as advisor so he decided to fulfill his religious duties and thus went for performing his Hajj pilgrimage. After his return he got the job of the court astrologer and he was granted permission to return to Nishapur where he taught medicine, astronomy and his passion which was mathematics…

Read More

Hakim Abol Qasem Ferdowsi Tousi

Ferdowsi was born in Khorasan in a village near Tous, in 935 CE His great epic The “Shahnameh! (The Epic of Kings), to which he devoted most of his adult life, was originally composed for the Samanid princes of Khorasan, who were the chief instigators of the revival of Persian cultural traditions after the Arab conquest of the seventh century. During Ferdowsi's lifetime this dynasty was conquered by the Ghaznavid Turks, and there are various stories in medieval texts describing the lack of interest shown by the new ruler of Khorasan, Mahmoud of Ghaznavi, in Ferdowsi and his lifework. Ferdowsi is said to have died around 1020 CE in poverty and embittered by royal neglect, though confident of his and his poem's ultimate fame… 

Read More

Luljeta Lleshanaku & "The negative Space"

Me "Negative Space" Luljeta Lleshanaku ma ka marrë krejt vemendjen. Kushedi si tingëllon shqip! -kaq fuqishëm vjen ajo në gjuhen angleze. Poezia e saj asht melodi, ndjenjë e mendim i qartë. 
" I was born on a Twesday in April
I didn't cry. Not because I was stunned. I wasn't even mad.
I was the lucky egg, trained for gratitude 
inside the belly for nine months straight...

... Neither cold, nor warm.
"it was a clear day," my mother told me.

Read More

Albert Camus

Albert Camus (1913—1960)

Albert Camus was a French-Algerian journalist, playwright, novelist, philosophical essayist, and Nobel laureate. Though he was neither by advanced training nor profession a philosopher, he nevertheless made important, forceful contributions to a wide range of issues in moral philosophy in his novels, reviews, articles, essays, and speeches—from terrorism and political violence to suicide and the death penalty. He is often described as an existentialist writer, though he himself disavowed the label.

Read More

Danilo Kiš

Danilo Kiš, a writer who exuded energy, oozed charm and with an authentic and distinctive style left an impression on his readers, bestowed upon Serbian literature literary works that are still being talked about and debated over.

He wrote his first poem at 9, and at the age of 30 his first significant prose work Garden, Ashes.

The works that followed are considered to have left an indelible mark on serbian literature. The most prominent of which is the Hourglass, a novel on the eradication of Jews.

Read More

Yannis Ritsos

Yannis Ritsos,

born May 1, 1909, Monemvasia, Greece—died Nov. 11, 1990, Athens), popular Greek poet whose work was periodically banned for its left-wing content.

Ritsos was born into a wealthy but unfortunate family. His father died insane; his mother and a brother died of tuberculosis when he was 12. Reared by relatives, Ritsos attended Athens Law School briefly (1925), was confined to a tuberculosis sanitarium (1927–31), and in the 1930s was an actor and dancer. He joined the Greek Communist Party in 1934, the year his first collection of poems, Trakter(“Tractors”), appeared. Both it and Pyramides (1935; “Pyramids”) mixed socialist philosophy with vivid images of his personal suffering.

Read More

Nazim Hikmet

Nazim Hikmet was born on January 15, 1902 in Salonika, Ottoman Empire (now Thessaloníki, Greece), where his father served in the Foreign Service. He was exposed to poetry at an early age through his artist mother and poet grandfather, and had his first poems published when he was seventeen.

Read More

Mitrushi (sipas meje).

Nga: Zija Vukaj

Befasues është Mitrush Kuteli në aspektin magjik të prozës së tij. Çfarë stili i harlisur! Çfarë fantazie në impostimin e lexuesit të tij imagjinar! Proza e tij frepabindur i bindet vetëm atij. Vetëm trilleve të një artisti tekanjoz, por pajisur me arsenale gjigande historish të jetës, me grimcat e pafundme të pluhurit kozmik të njësive shpirtërore të popullit të vet, të oqeanit leksikor, përdorur me një freski dhe hijeshi të çuditshme. 

Read More

Adrian Paci

Nga: Sabina Darova

Në vazhdën e kërkimit të  njohjes së artistëve shqipetarë bashkekohorë të diasporës, përkrah Anri Sala, bashkangjis edhe emrin e një artisti tjetër të njohur në nivelinternacional, Adrian Paci...

Read More

La scrittura come un passaporto. Visar Zhiti,Carmene Abate e Arben Dedja si raccontano...

Da Sabina Darova. Torino/Italia

Questa domenica al Salone Internazinale del Libro 2016, spazio Babel, si é svolto l'incontro " Da un paese all'altro, da una lingua all'altra : La scrittura come passaporto , con gli scrittoriCarmene Abate, Arben Dedja e Visar Zhiti, da poco nominato rappresentante dell'Albania presso la Santa Sede,e coordinato brillantemente da Mimoza Hysa, traduttrice e Direttore del Libro al Ministero della Cultura dell'Albania, e con la presenza di Benko Gjata.

Read More

Anton Argondiza

Përgatiti: Xhabir Tabaku

Kush ka qenë Argondiza? Ai ishte shqiptar nga gjaku. Antoni ka le më 26 Mars 1839 në Mbusat Itali. Ka qenë njeri me kulturë të thellë dhe talent të spikatur në laminë e letërsisë dhe gazetarisë. Mësimet i ka pas marrë në kolegjin e Shën Adrianit në Shën Mitër. Më vonë u emrua si professor në po të njëjtin kolegj. Ka lëvizur andej-këndej si në Spanjë, Francë dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës...

Read More